Wat vieren we met Maria lichtmis?
De winter is nog in volle gang, maar steeds vaker zien we heldere hemels en zijn er momenten dat de zon ons haar warmte weer laat voelen.
Twee februari vieren we Maria Lichtmis. Een jaarfeest die haar oorsprong kent uit een Joods gebruik. Met Maria Lichtmis wordt ook wel de herdenking van Jezus gevierd, die als eerstgeboren joodse jongen wordt opgedragen aan God.
Dit is een oud joods gebruik. Volgens de joodse wet moest een eerstgeborene worden vrijgekocht op het moment dat hij 30 dagen oud was. De ouders namen het kind mee naar de tempel, en door offers werd het kind vrijgekocht. Daarnaast herdenkt men het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de joodse wet moest brengen.
Hoe kan jij Maria Lichtmis thuis vieren?
Binnen de vrije school is dit jaarfeest het laatste feest in de reeks van licht feesten. Veertig dagen voor Kerstmis is deze periode begonnen met Sint Maarten en nu veertig dagen na Kerstmis vieren we Maria Lichtmis. De natuur ontwaakt langzaam weer uit haar winterslaap en toont de eerste tekenen van de naderende lente. Op de seizoentafel verschijnt langzaam moeder aarde met haar bloemenkindjes. Ook zie je steeds vaker een heldere hemel, zowel overdag als ’s nachts. Die helderheid in de lucht kan aan ons mensen een helderheid van geest geven.
Deze mentale helderheid is belangrijk, omdat we deze periode bezig zijn met plannen maken. Thuis kan je naast het aanpassen van de jaartafel ook pannenkoeken bakken. De pannenkoek symboliseert dan de zon. En met de bewaarde stukjes kaars kan je walnootkaarsjes maken. Een leuk klusje om samen met je kindje te doen. Je hoeft je kinderen niet veel uit te leggen over dit feest, je kan vertellen dat we vieren dat de zon weer terug komt. De warmte van de kaarsen zijn daardoor minder nodig en dat vieren we met het eten van een lekkere pannenkoek.
DIY Walnoot kaarsjes maken
Nu gaan we aan de slag. Wat heb je nodig:
- walnoten gehalveerd en de noot verwijderd
- kaars resten, of bijenwas. (koop hier je bijenwaskorrels)
- kaars lont (koop hier je kaarslont)
- een eierdoos
- pannetje
- potje, bakje of blikje
- lepel
Hoe ga je te werk:
Allereerst moet je je walnoten gaan halveren. Een best pittig klusje. Een tip is om met een mes in het naadje van je walnoot te prikken.
Een beetje wrikken en dan kan je vaak je walnoot open krijgen. Dit lukt lang niet altijd. Van de dertig walnoten die je kraakt kan je er zomaar maar twaalf overhouden die goed zijn om kaarsjes mee te maken Nu je je halve walnoten hebt kunnen we met het leuke werk beginnen.
Zet een pannetje water op het vuur. Zet hier je potje met kaars resten in. Je verwarmd je kaars resten nu au bain marie.
Het is hierbij belangrijk dat je geen water in het potje met je kaars was laat komen.
Dit smelten duurt wel even, in de tussentijd kan je je walnoten netjes gaan klaar leggen op een eierdoos.
Zorg er hierbij voor dat je walnoten recht liggen. Zodoende kan je ze zo mooi volscheppen met het kaars was.
Het kaars lont bereid je voor door ze helemaal in het gesmolten was te dopen. Trek het lont dan even strak en laat hem stollen.
Knip hierna je lont in kleine stukjes. Lang genoeg zodat ze straks een halve cm boven het kaars was uitkomen.
Giet een klein beetje kaarsvet in het walnootje en steek daar je lontje in. Nu kan je het walnootje verder afgieten.
Je kan hiervoor een lepel gebruiken. Bijvoorbeeld een juslepel.
Laat de kaarsjes nu goed stollen, leg ze vervolgens in een kommetje met water en geniet van het licht en de warmte die je eigen walnootkaarsjes geven.
Welke bloemetjes steken als eerste hun kopje boven de grond?
Lees het verhaal over ‘het sneeuwklokje’ hier