De werking van een Himalaya zoutlamp

Zoek berichten

Categorie

Nieuwsbrieven

Bekijk hier onze eerder verstuurde nieuwsbrieven.

Bekijk meer zoutlamp

Een Himalaya zoutlamp, vele mensen hebben hem al in huis staan, maar wat is de werking ervan en hoe kan je hem inzetten in jouw huis?

De oorsprong van de Himalaya zoutlamp

Het zout waar deze lampen mee gemaakt zijn is miljoenen jaren oud. Het wordt gewonnen uit het Himalaya gebergte in Pakistan. Daar worden de roze/ oranje en grijze/ zwarte zoutbrokken uit de gebergte gehakt en vervolgens in vorm geslagen zodat er een lap of een kaars in gestoken kan worden.
De zoutlamp is dus een brok zout, maar bestaat buiten zout ook uit natrium chloride , magnesium, zink en kalium.  En dat is de reden dat de zoutlamp haar specifieke kleur heeft.
De witte zoutlamp is gemaakt van zout uit het Dode zee gebied. Nog steeds is dit puur een brok zout en de werking is precies eender. Het heeft alleen een andere kleur.

Wat doet de lamp

Het is wetenschappelijk bewezen dat zout de lucht zuivert. Dit komt omdat zout het vocht uit de lucht aantrekt en zo alle bacteriën, schimmels, pollen en stof uit de lucht als een magneet aantrekt. Deze deeltjes verdwijnen zo uit de lucht en blijven op de zoutlamp zitten. Het wordt dan ook aangeraden de lamp een paar keer per week af te nemen met een doekje. Doordat de deeltjes bij gebruik uit de lucht worden gehaald, hebben zoutlampen vaak een zeer positief effect op mensen met allergieën en astma. Daarnaast geeft het zout negatieven ionen af, die een positieve werking hebben op de lucht in je omgeving. Positieve ionen zijn afkomstig van elektrische apparaten. Balans in een ruimte creëren door ook negatieve ionen toe te voegen wordt door veel mensen als zeer positief ervaren.
Mensen beschrijven dat zij minder last hebben van hoofdpijn, dat zij de luchtkwaliteit verbeterd vinden en er zijn mensen die menen dat hun huidkwaliteit verbeterd is.
Dit is echter weer niet wetenschappelijk bewezen.
Wij raden je dan ook aan om een zoutlamp te gebruiken als een sfeervolle lamp. Dat oook het perfecte lampje is voor het geven van nachtvoedingen doordat het lampje zacht licht geeft, waardoor je wel ziet wat je doet, maar niet te alert wort.

Hoe gebruik je de zoutlamp

Het gebruik van de lamp is heel gemakkelijk. Naast de lamp die op een houten voet staat krijg je er bij ons ook een lichtsnoer en een gratis lampje bij. Dit lampje is een gloeilampje en dit is belangrijk.
Zout zuivert de lucht, maar heeft ook de eigenschap om vocht aan te trekken. Hierdoor kan je lamp dus gaan ‘zweten”. Als je voor het eerst een zoutlamp in je huis zet is het verstandig om deze eerst even op een bord te zetten, zodat je kan ondervinden of jouw zoutlamp snel gaat zweten. Is de luchtvochtigheid in je huis hoog dan zal dit eerder gebeuren.  En dit is ook direct de reden waarom wij het gebruik van een zoutlamp in een badkamer afraden.
Stel dat jouw lamp gaat zweten dan laat je hem 24 uur aan staan Of net zo lang totdat het zweten stopt. Dit is de reden dat het gebruik van een gloeilampje belangrijk is. Een gloeilampje wordt namelijk warm terwijl een led lampje veel minder warmte afgeeft.
De warmte van het gloeilampje zorgt ervoor dat je zoutlamp weer op droogt.
Is het gratis meegeleverde gloeilampje kapot? Koop dan een koelkast lampje. Deze is bij de meeste supermarkt te vinden. Let er wel op dat je een gloeilampje koopt en geen led lampje.

Bekijk onze collectie zoutlampen hier

zoutlamp hartzoutlamp witZoutlamp zwart